top of page

Geluidseffect

" Geluidseffecten of audio-effecten (Engels: sound effects, vaak afgekort tot sound FX) zijn kunstmatig gecreëerde of gemanipuleerde geluiden "

Wat is het?

Je kent het wel die ''pew, pew'' geluidjes uit Star Wars. Echt onnozel, maar hoe maken ze dat eigenlijk? Het woord 'Geluidseffect' kan veel betekenen en wij leggen jou dat graag uit. Geluidseffecten of audio-effecten zijn kunstmatig gecreëerde of gemanipuleerde geluiden die gebruikt worden in onder meer film, televisie, radio, toneel, games en muziek.

Uhm, hoe dan?

Er zijn verschillende technieken en manieren om een geluidseffect te maken. Vroeger was het heel anders en veel moeilijker om naar een bepaald geluid toe te werken. Vandaag de dag hebben we veel beter apparatuur, mixage plugins en natuurlijk meer kennis. Maar wat is de definitie van een geluidseffect en hoe kan je er één maken?

Op deze pagina kun je stapsgewijs informatie ophalen om uiteindelijk zelf een geluidseffect te creeren. 

Foley techniek

Foley is een unieke geluidseffecttechniek waarbij alledaagse geluiden voor films en televisieprogramma's worden gemaakt en "uitgevoerd". Foley-artiesten creëren deze geluiden in een opnamestudio tijdens de postproductie, synchroon met het beeld, om de kwaliteit van de audio te verbeteren. Denk hierbij aan voetstappen in de film, dit geluid kun je nabootsen. Maar hoe doe je dit precies? Je zet bijvoorbeeld wat zand en stenen op een doek. Vervolgens pak je wat oude schoenen uit de kast. Na dat de microfoon is aangesloten gaan we over naar het praktische werk. Je drukt op record, steekt je handen in de schoenen en maakt loop bewegingen met je handen. Dit is één van de duizend andere voorbeelden die je kunt toepassen in games, video's en toneelstukken.

VST'S

Een VST word vaak gebruikt, zowel in de film als muziekindustrie. Maar waar staat ''VST'' nou eigenlijk voor? Virtual Studio Technology (VST) is een audio-plug-in software-interface die softwaresynthesizers en effecteenheden integreert in digitale audiowerkstations. VST en vergelijkbare technologieën gebruiken digitale signaalverwerking om traditionele hardware voor opnamestudio's in software te simuleren. Met andere woorden: een eigen studio in je laptop/desktop. Er zijn duizenden, misschien wel miljoenen VST plugins. Wat belangrijk is om te weten, is dat er verschil zit tussen een Instrument VST en een Effect VST. Instrument VST'S zijn plugins dat piano, viool of brass geluiden kan emuleren. Effect VST'S zijn modulatie plugins die je gebruikt om vocals, drums, instrument (en nog veel meer) te mixen.

Maar wat doet een effect VST en hoe klinkt dat ?

Met VST plugins kun je gaan van

auw, mijn oor!

naar . . . 

Is dit hetzelfde geluidje?

En ja, dit is hetzelfde geluid ;)

vst's native.jpg

Wil je ook leren om plugins te gebruiken of kom je er niet helemaal uit? Dan kunnen wij jou daarbij helpen! Even tussen neus en lippen door, tijdens onze opleiding krijg je toegang tot het PW-portaal. In dit portaal krijg je toegang tot gratis, sound packs, gratis vocal chains, meer tips & tricks en natuurlijk, je raad het al . . gratis VST'S! Treuzel niet en meld je aan.

DAW(S)

Een digitaal audiowerkstation (DAW) is muziekproductiesoftware waarmee gebruikers audio op een pc kunnen opnemen. DAW-software werkt op zowel het Mac- als het Windows-besturingssysteem. Het wordt onder andere gebruikt voor audio-opname, audiobewerking, MIDI-bewerking, mixen en masteren. Onze docenten werken in FL Studio, Ableton, Logic X Pro en eventueel Maschine / Reason.  Met een DAW kun je meerdere audiolagen maken, rangschikken en bewerken. Veel producers werken in een DAW met behulp van MIDI-instrumenten. Vandaag de dag werken de meeste artiesten en producers in the box, dit wilt niet zeggen dat er geen studio's meer nodig zijn. Er is niet altijd budget voor geavanceerd apparatuur en equipment maar tegenwoordig zijn er ook VST'S die in dezelfde prijsklasse hangen als hardware.

 

Wil je meer weten over DAWS of heb je hulp nodig bij het kiezen van een DAW? meld je dan aan of neem gerust contact met ons op.

daws.jpg
bottom of page