top of page

Akoestiek

'' De voortplanting van klank in een besloten ruimte die geluidsreflecties bezorgen aan de luisteraar. ''

Wat is akoestiek?

Akoestiek is de wetenschap die zich bezighoudt met geluid. Geluid bestaat uit trillingen, in de meeste gevallen is dat lucht. De akoestiek heeft verschillende praktische toepassingen.

Reflecties

Geluidsreflectie is een term die betrekking heeft op de weerkaatsing van het geluid. Op het moment dat een geluidsgolf invalt op een oppervlak van een materiaal, wordt een deel van de energie gereflecteerd.

Absorptie

Geluidsabsorptie is de maat voor de hoeveelheid energie die uit de geluidsgolf wordt verwijderd als de golf door een bepaalde materiaaldikte gaat.

 

Daarom zijn er verschillende akoestische panelen.

 

  • Bass Traps - voor lage frequenties.

  • Clouds - Voor geluidstrillingen die reflecteren naar het plafond. (kan echo in een ruimte verminderen)

  • Breedband Absorbers - Voor mid-range frequenties (kan galm in een ruimte verminderen)

Wat doen panelen?

Een akoestisch paneel is een geluidsabsorberend paneel dat wordt gebruikt om achtergrondgeluid te dempen en de nagalm en echo in een ruimte te verminderen. Als we het hebben over een akoestisch paneel, bedoelen we het in de breedste zin van het woord, inclusief verticale en horizontale panelen.

Een paneel kan energie absorberen via twee mechanismen: wanneer het zachte materialen zijn, absorberen ze vanwege de vervorming die optreedt wanneer de geluidsgolf ze raakt. Als het poreuze materialen zijn, absorberen ze door de trilling van de lucht, die energie verliest door wrijving tegen de randen. Heb je geen idee waar je moet beginnen of ben je opzoek naar een specialist? neem dan eventueel een kijkje op Anthill Audio. Zowel beschikbaar voor producers / audio engineers met een groot en klein budget.

Kamers

Thuis kan het verbeteren van de kamerakoestiek leiden tot een betere geluidskwaliteit en meer plezier bij het luisteren en/of mixen van je muziek. Het kan ook betekenen dat je geluidsnuances en details duidelijker hoort. Bij correct gebruik kunnen akoestische panelen zeer effectief zijn bij het oplossen of verhelderen van bepaalde frequenties.

Kosten

Een thuis studio akoestisch laten behandelen hoeft geen duizenden euro's te kosten. De kosten op de foto zijn ongeveer rond de €240,- Echter ligt het ook aan de ruimte (m2) en hoeveel je hebt te besteden om je kamer zo ideaal mogelijk akoestische te behandelen.

De panelen op de foto zijn van Vicoustics.

studio.jpeg
bottom of page